10:00

21.02.24.

Jubilarni 10. DZF opravdao sva očekivanja Dubrovčana i gostiju!

Podijeli

Dubrovački zimski festival bio je nikada veći, sadržajniji i rasprostranjeniji, a okrunio ga je ulazak u Novu godinu uz skoro dvadeset tisuća posjetitelja na Stradunu sa spektakularnim vatrometom, u društvu jedne od najvećih živućih glazbenih legendi ovih prostora – Zdravkom Čolićem! Kroz 36 dana trajanja, od 2. prosinca 2023. do 6. siječnja 2024. adventski period obilježio je čitav niz radionica, koncerata, predstava, turističko-tematskih tura, gastro događanja te najviše od svega, sadržaja za najmlađe uz Dječji zimski festival.

 

Cijeli Grad je zasjao u blagdanskom ruhu, okićen s preko tisuću i dvjesto rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike na gradskim pročeljima. Osvijetljeno je preko 50 stabala na zelenim površinama, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijelo je toplinu blagdana u svako gradsko naselje. Maleni i veliki posjetitelji mogli su se u svakom trenutku zaustaviti na posebno osmišljenim i dekoriranim „Postama od lentravanja” te objektivom zabilježiti uspomene posebnih ugođaja zimskog Dubrovnika.

 

Od koncerta otvorenja uz Prljavo Kazalište pa do završnog koncerta Klape Šufit, na velikoj pozornici na Stradunu nastupili su još Gibonni, Parni Valjak, Mia Dimšić, Tomislav Bralić s klapom Intrade, Ante Gelo Band te Đelo & Gelo Band, Queen Sensation, Nipplepeople, detour te 4 Tenora. U festival se i ove godine uključio program Advent na Vojnoviću s koncertima - od Vojka V, Adija Šoše, Zsa Zse, Matka & Brane pa do Joleta i mnogih drugih izvođača. Uz tradicionalni program na adventskim kućicama, ove godine su ugostitelji udruženim snagama pripremili i dodatne glazbene programe na Bunićevoj poljani.

 

Uz kolende Folklornog ansambka Linđo te Zbora Libertas u pratnji Dubrovačke limene glazbe za Badnji dan i Staru godinu, tradicionalne pjesme pjevali su i najmlađi polaznici radionica, a Cabrio-bus je s glazbenicima obilazio Grad i širio dobru atmosferu. Organizirana je i serija besplatnih tematskih vođenja o dubrovačkoj kolendi, koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara RH.

 

Najmlađi su iz dana u dan posjećivali niz radionica na različitim gradskim lokacijama, uređena je Stanica Sjeverni pol u Luži,  Baš baština u Lazaretima, program Šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem i klizalištem, a ove godine je klizalište bilo postavljeno i u najvećem gradskom naselju Mokošici, dok je Župa Presvetog Spasitelja organizirala program “U iščekivanju Božića u Mokošici.” Dječji zimski festival otvorilo je druženje s Djedom Božićnjakom iz Laponije u Kneževu dvoru, a programi su se nastavili kroz susret s moto-mrazovima na Stradunu, raznim zabavnim sadražajima pa sve do dočeka dječje Nove godine na Stradunu. U prostoru TUP-a u Gružu osmišljen je poseban program za tinejdžere pod nazivom “Tip top TUP - Zimski praznici.”

 

Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika razveselile su najmlađe nizom radionica i kreativnih igraonica; tako se u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik održavala Prirodoslovna božićna stvaraonica, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ciklus radionica Jaslice u Galeriji, a čarobni je Orašar u produkciji Kazališta Marina Držića ponovno zaigrao na Velikoj Sceni. Tijekom trajanja festivala, djeca su sudjelovala u adventskom kićenju izloga u organizaciji Doma Marina Držića. Održana je i humanitarno prodajna izložba polaznika likovne radionice Držićeva slikarska priča u suradnji s Lions klubom Dubrovnik - Sveti Vlaho.

 

Dubrovačke knjižnice provele su niz aktivnosti u Narodnoj knjižnici Grad i ogranku Lapad, a među njima su se istaknule likovne radionice, ali ujedno i družionice na kojima se učilo o kolendi, koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Dubrovački muzeji pripremili su niz prigodnih edukativnih programa i prodaju publikacija iz vlastite naklade, a Dubrovački simfonijski orkestar je održao veliki Božićni koncert.

 

Dječji zbor Dubrovnik pod vodstvom Paole Dražić Zekić i Sanje Dražić pjevao je uz službeno otvaranje jubilarnog DZF-a, a svi novi maleni pjevači su također dobili priliku naučiti stihove i note u ljetnikovcu Bunić-Kaboga na radionici “Velika baština u malim srcima.” Na mnogobrojnim lokacijama su zaigrale predivne predstave, a od njih su se istaknule Carevo novo ruho u izvedbi družine Kolarin, Djevojčica crvene kapice u Lazaretima, Ljepotica i zvijer studija Stage Konavle, plesna produkcija studija Step n’ Jazz, Vrag zlatne kose i Umišljena mišica u izvedbi Aster Dubrovnik te razne druge čarobne scenske izvedbe. U jeku velikog Europskog vaterpolo prvenstva, u Lazaretima je prethodno predstavljena i Priča o Ježu Jugašu u izdanju DuLista!

 

Od 20. studenog do danas na Facebooku su sadržaji vezani uz Dubrovački zimski festival zahvatili skoro 240 tisuća korisnika, a na Instagramu oko 115 tisuća korisnika. Na Facebooku je objavljeno 370 postova i jednako toliko storya, a na Instagramu 330 postova, preko 500 storya i preko 100 reelova! Tik Tok kanal također je zaživio uz 35 objava. Svi sadržaji su kombinirano pregledani preko milijun i 'lajkani' na tisuće puta, a najviralniji su bili video božićne čestitke gradonačenika Grada Dubrovnika Mata Frankovića uz tradicionalnu kolendu te Novogodišnji nastup Zdravka Čolića. Samo na dan objava ti su sadržaji bili pregledani preko stotinu tisuća puta kada se zbroje pregledi na svim nabrojanim platformama!

 

Kako bi na programe Dubrovačkog zimskog festivala došlo što više ljudi na što lakši način, gradska uprava omogućila je svim građanima i gostima besplatan prijevoz autobusima na gradskim linijama u popodnevnim i noćnim satima. Također, cijena DU Passa, zajedničke ulaznice u najvažnije dubrovačke atrakcije, bila je smanjenja s 35 na svega 15 eura, a pratila ju je i cijena ulaznice za gradske zidine.

 

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, javnih ustanova u kulturi i javnih poduzeća, kojim se za vrijeme adventa i u susret dočeku nove godine na više lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organiziraju raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji nudeći široki spektar događanja za građane i posjetitelje svih uzrasta.

 

U ovogodišnjem ostvarenju programa sudjelovali su i studenti Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, a u nizu multimedijalnih suradnika bili su djelatnici tvrtke VSP video te niz drugih foto i video snimatelja. Ovim putem također zahvaljujemo svim vrijednim djelatnicima medija koji su popratili događanja 10. DZF-a i odaslali sliku Dubrovnika u svijet.

 

Projekt je ostvaren uz podršku Coca-Cole, a u sklopu festivala na Pilama je dva dana boravio čarobni Coca-Cola Christmas Truck & Village!

 

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival ujedno su prepoznali i podržali Adriatic Luxury Hotels, Zračna luka Ruđer Bošković - Dubrovnik, OTP banka, Hotel Lero, RAO, Valamar, Fotostar, Hard Rock Café, Kraš, Bugovina, TechnoElektronik te mnogi drugi kojima se ovim putem zahvaljujemo.

Podijeli