12:00

28.11.23.

Počinje jubilarni 10. Dubrovački zimski festival!

Podijeli

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival počinje u subotu, 2. prosinca 2023. uključivanjem dekorativne blagdanske rasvjete, a uz veliko otvaranje očaravajućeg festivala na Stradunu prvi koncert će održati Prljavo Kazalište. Bogat glazbeni, zabavni te gastronomski program ponudit će za sve građane i goste Dubrovnika pregršt čarobnih događanja, a poseban naglasak stavljen je na Dječji zimski festival. Vrhunac cjelokupnog programa u trajanju do 6. siječnja 2024. bit će spektakularan doček Nove godine u društvu jedne od najvećih živućih glazbenih legendi ovih prostora - u najluđoj noći zapjevat će Zdravko Čolić.

 

Tijekom prosinca i siječnja na Stradunu također će nastupiti mnogobrojne glazbene zvijezde: Gibonni, Tomislav Bralić s klapom Intrade, klapa Šufit, Đelo & Gelo band, tribute bend Queen Sensation, sastavi Detour & Nipplepeople, 4 Tenora te Jelena Rozga. Dubrovački simfonijski orkestar će održati Božićni koncert te Novogodišnji koncert 1. siječnja u podne ispred crkve sv. Vlaha, a koncerti klasične glazbe u Kneževu dvoru te u ljetnikovcu Kaboga će zaokružiti program i zadovoljiti svačiji glazbeni ukus.

 

Dočekujući najljepše doba u godini, grad će zasjati u zimskom ruhu, okićen s preko tisuću i dvjesto rasvjetnih dekorativnih elemenata i tisuću metara dekorativne lovorike koja će krasiti gradska pročelja. Osvijetljeno je preko 50 stabala na zelenim površinama, a više od trideset velikih i malih božićnih drvaca donijet će toplinu blagdana u svako gradsko naselje.

 

Program će se održavati na mnoštvu atraktivnih lokacija diljem Dubrovnika, a kao i dosad uređena je Stanica Sjeverni pol u Luži, također i prigodni program Baš Baština u Lazaretima te je osmišljena Šarena zima u Uvali s popularnim vlakićem i klizalištem. Ove godine će klizalište biti postavljeno i u najvećem gradskom naselju Mokošica. Dječji zimski festival otvara druženje s Djedom Mrazom iz Laponije, a programi se nastavljaju kroz susret s moto-mrazovima na Stradunu, mnogobrojnim predstavama od kojih se ističe čarobni Orašar u produkciji Kazališta Marina Držića, pa sve do dočeka dječje Nove godine na Stradunu uz nastup Ante Gelo banda.

 

U program jubilarnog DZF-a uključuje se i Advent na Vojnoviću s koncertnim programom - od Vojka V do Joleta i mnogih drugih izvođača. Uz tradicionalni program na adventskim kućicama, ugostitelji su udruženim snagama pripremili i dodatne glazbene programe na Bunićevoj poljani te na Placi. U prostoru TUP-a u Gružu osmišljen je poseban program za tinejdžere pod nazivom Tip top TUP - Zimski praznici.

 

Uz nastupe FA Linđo kroz subotnja jutra te kolende za Badnji dan i Staru godinu, tradicionalne pjesme pjevat će i najmlađi polaznici radionica, a Cabrio-bus će s glazbenicima obilaziti Grad i širiti dobru atmosferu na svakom koraku. Organizirana je i serija besplatnih tematskih vođenja o dubrovačkoj kolendi, koja se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Dubrovčani i njihovi gosti će također uživati u dvodnevnom gostovanju HNK Split s predstavom Tiha noć prema tekstu Miljenka Smoje i Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka.

 

Gastronomsku ponudu obogatit će nezaobilazni Torta party uz nastup Mije Dimšić, kao i Dani bakalara u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika, kroz suradnju s dubrovačkim ugostiteljima koji će u ponudi imati ovu tradicionalnu blagdansku deliciju. Posjetitelji Zimskog festivala uživat će i u posebno osmišljenim i dekoriranim „Postama od lentravanja“, zahvaljujući kojima će ostati uspomene kroz raznovrsne fotografije posebnih ugođaja zimskog Dubrovnika.

 

Kako bi na programe Dubrovačkog zimskog festivala došlo što više ljudi na što lakši način, gradska uprava omogućila je svim građanima i gostima besplatan prijevoz autobusima Libertasa na gradskim linijama u popodnevnim i noćnim satima. Također, cijena DU Passa, zajedničke ulaznice u najvažnije dubrovačke atrakcije, smanjenja je s 35 na svega 15 eura, a prati je i cijena ulaznice za gradske zidine.

 

Više informacija o svim događanjima bit će dostupno na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, službenoj Android te IOS aplikaciji i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.

 

*****

 

Dubrovački zimski festival projekt je Grada Dubrovnika, javnih ustanova u kulturi, Turističke zajednice grada Dubrovnika i javnih poduzeća, kojim se za vrijeme adventa i u susret dočeku nove godine na više lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri te u drugim dijelovima grada organiziraju raznovrsni kulturni i zabavni sadržaji nudeći široki spektar događanja za građane i posjetitelje svih uzrasta. Projekt je ostvaren uz podršku Coca-Cole.

 

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival ujedno su prepoznali i podržali Adriatic Luxury Hotels, Zračna luka Ruđer Bošković - Dubrovnik, OTP banka, Hotel Lero i RAO te mnogi drugi kojima se ovim putem zahvaljujemo.

 

Podijeli